Electrolux EEA150 – spolehlivé espresso pro všední den

Také nedokážete dopustit na lahodné espresso s krémovou pěnou a rádi při něm nabíráte energii a chuť do života? Nabídka přístrojů na jeho přípravu je bohatší než kdykoli dosud. My jsme se v posledních týdnech zaměřili na přístroj, který se nejčastěji

Milan Gigel, Milan Gigel, (mag)
Redakce, Externí přispěvatel
Písmo:A-|A+
DISKUSE
(16)
[ Dostávejte Výběr článků ze SME Žena e-mailem: Přihlaste se k odběru jedním klikem. ]
Electrolux Automatic Espresso EEA150
Parametry
Tlak čerpadla 15 bar
termoblock, 1000W
sítka Crema Plus
Otočná zpěňovací tryska
Nahřívací polička
Rozměry: 325x235x265 mm

Cena: €126
Hodnocení: 3/5
Také nedokážete dopustit na lahodné espresso s krémovou pěnou a rádi při něm nabíráte energii a chuť do života? Nabídka přístrojů na jeho přípravu je bohatší než kdykoli dosud. My jsme se v posledních týdnech zaměřili na přístroj, který se nejčastěji objevoval v letácích řetězců. Prozradíme vám, v čem je dobrý, a kde naopak zaostává.

Působí seriózně, mohl být i menší
„Eea-sto padesátka“ dokáže svým provedením zaujmout. Dílce z nerezového plechu s dvojicí různých povrchových úprav působí seriózně, stejně jako kolébkové vypínače a velké světelné indikátory, které se snaží navodit atmosféru stroje, který je určen spíše do malého podnikového provozu než domácnosti. Podrobná prohlídka a každodenní používání ukazují, že detaily provedení mají své opodstatnění. Výrobce se snaží oslovit právě ty, jestli si chtějí v pohodlí domova dopřát stejně osvěžující kofeinový nápoj, jako v kavárně. Pozor však na údržbu, kovový povrch není lakován. Znamená to, že se na něm zachycují všechny otisky prstů a tak se pravidelnému leštění nevyhnete.

Není nejmenší
Rozměry stroje nepatří v této kategorii strojů mezi nejmenší. Proto už před koupí uvažujte nad tím, kde jej umístíte. V malé kuchyni se každý centimetr počítá a jsou-li vaše podmínky skutečně stísněné, rozhodněte se raději pro přístroj, který zabere méně místa.

Všechny ovládací prvky jsou pohodlně dostupné, otázkou zůstává, jakou nádobu budete používat pro zpěňování mléka. Máte-li konvičku o výšce menší než 10 centimetrů, je úplně jedno, kde přístroj umístíte. Jakmile však budete chtít použít vyšší nádobu, existují pouze dvě možnosti, jak nerozlít pěnu při vyjímání zpod trysky – umístit stroj na nějaký podstavec nebo jej zarovnat na pravou stranu pracovní plochy. Volba je pouze na vás.

Pasivní předehřev pro ty, co si připlatí
Stroj je navržen tak, aby umožnil nahřívání menší sady porcelánového servisu, aby měly nápoje při servírování správnou teplotu. To je však možné pouze tehdy, rozhodnete-li se pro nepřetržitý provoz – od zapnutí vypínače trvá přibližně 20 minut, než se plocha nahřeje na provozní teplotu a dalších 30 minut zabere ohřívání porcelánu. Stejný výsledek dostanete proplachem porcelánu horkou vodou z trysky stroje – a to za zlomek času.

Zajímalo nás, kolik by spotřebitel zaplatil za komfort, kdyby chtěl pro nahřívání použít právě tento systém. Při 12 hodinovém měření v místnosti o teplotě 20 °C jsme se propracovali k 0,9 kWh spotřebované energie. Vrchní plocha není nahřívána přímo. Rozptyluje teplo, které uniká z bojleru, ve kterém je připravena horká dávka vody. Pokud její teplota poklesne, ohřev se automaticky obnoví na krátkou, nezbytnou dobu. Pokud byste po této možnosti zatoužili, doporučujeme připojit stroj přes analogové spínací hodiny do zásuvky, aby se ráno automaticky nahřál as příchodem noci vypnul. U několika šálků kávy připravených za den to ovšem velký význam nemá.

Dvě minuty a je připraven
Stroj je vybaven jeden-a-půl litrovým zásobníkem na pitnou vodu, který je pro přehlednost vyhotoven z průsvitného plastu. Jelikož nepočítá s žádnými filtračními systémy, vhodné je vyzbrojit svou domácnost konvicí, která plní tento účel. Nejenže vodu zbaví zbytků chlóru a různých pachutí, ale ionizací ji zbaví přechodové tvrdosti. Inu a to znamená více vůně, chuti, a intenzivnější krému. Stroj se naopak bude méně zanášet, takže jeho čištění nebudete muset věnovat více času, než je nezbytně nutné.

Od zapnutí stroje trvá v průměru 2 minuty, než se voda v bojleru zahřeje na výrobcem přednastavenou teplotu. Zajišťuje to spirála s 1000 wattovým příkonem. Poté, co indikátor nahřívání zhasne se můžete připravit do přípravy nápojů.

Robustní gumička, nezdařená páka
Slabinou tohoto modelu je páka, která mohla být zpracována podstatně lépe. Nedostatky, které jsme zjistili, nemají vliv na kvalitu samotného espressa, snižují však komfort používání. Prvním zklamáním je, že páka nedisponuje žádným mechanismem fixování sítka. Znamená to, že sítko je v průměru o jeden milimetr menší, než otvor, do kterého jej zasouváte. Tam, kde u jiných strojů naleznete pružinu, která jej drží na místě, zde se musíte spokojit s jakýmsi plastovým držákem, jehož používání je více než nepraktické. Pro ty méně chytré to znamená, že budou muset ze země zametat kávu častěji, než je to nutné. Totéž platí pro vyklepávání použité kávy ven – je to nemožné. Samozřejmostí jsou tři sítka – na 7g, 14g a lisované kapsle E.S.E, známější pod označením POD.

Druhým nedostatkem páky je, že její plastová rukojeť je uvnitř dutá, takže při každém kontaktu s vodou se uvnitř nasbírá zásoba, která vyteče ven v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ani to není nejpříjemnější zjištění. Jak jsme však měli možnost ověřit si, téměř všechny páky pro malé stroje mají stejný formát. Ta z Krupsu XP 4000 pasovala na milimetr.

Dobrou zprávou je, že těsnění je vyrobeno ze silnostěnného silikonu odolávajícího vysokým teplotám. Způsob jeho osazení a tloušťka naznačují, že s životností by neměly být žádné problémy.

Espresso bez výhrad
Hodnotit kvalitu připravených nápojů je věcí subjektivní. Nebudeme vychvalovat plantážní kávy, nebudeme vám doporučovat žádné komerční značky, neprozradíme vám ani to, co pijeme my. S jistotou můžeme říci, že výstup odpovídá tomu, s čím jsme se setkali u ostatních strojů určených pro domácnosti. Všechny disponují 15 barovým čerpadlem, thermoblockem a stejným druhem sítka. Je pouze na šikovnosti spotřebitele, jak se s přípravou vypořádá. Měli byste však vědět, že manuální stroj je v porovnání s automatem k nezaplacení. Výsledná kvalita nápoje je ve vaší moci.

Pokud vám přece jen můžeme poradit, navštivte některou ze specializovaných prodejen a překonejte své obavy a strach. Prozraďte, že máte rádi espresso, a že byste si ho rádi připravovali doma a že jste si zakoupili svůj první stroj. Určitě vám pomohou najít tu správnou chuť, kterou hledáte a vyřeší za vás i věci, jako je mletí.

Zpěňování zvládne i dítě
Pokud máte pocit, že stejná slova uslyšíte o nás při hodnocení zpěňovací trysky, mýlíte se. Právě zde musíme říci, že kombinace kovového jádra s gumovým opláštěním reguluje tok vzduchu tak sebejistě, že ani při první přípravě mléčné pěny neselžete. Právě naopak, tam kde je u jiných strojů potřebný cvik a zkušenosti, tady to jde jaksi samo. S trochou odvahy můžeme říci, že to zvládne i dítě.

Samozřejmě, s přibývající šikovností toho dokážete podstatně víc. Důležité je však vědět, že mléko se nepřepaluje, nechytá nechtěné pachutě a čištění je také otázkou jednoduchosti. Zde můžeme říci, že oželéme také chybějící funkci auto-cappuccino.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram